×

Change Language

×
×

Radonmätningstjänst i offentliga utrymmen

 

Vi sköter lagstadgad radonmätning i offentliga utrymmen

 

Vi utför den mätning i fråga om exponering för radon som enligt strålskyddslagen (592/1991) 45 § krävs av verksamhetsutövare, samt baserat på ST12.1. Kravet gäller för offentliga utrymmen inom områden med hög radonrisk. Radonmätningarna är alltid en del av arbetarsäkerheten och de anställda ska hållas informerade om exponeringsmätningarna. Vi ger även skriftliga, av myndigheterna godkända intyg över om det är möjligt att avvika från skyldigheten att utföra radonmätning. 

Radonhalten bör kontrolleras i de städer och på de områden som finns upptagna på listan nedan. Mätningarna övervakas av regionförvaltningsverket, arbetarskyddsförvaltningen och STUK. Mätningarna ska även gälla i samband med kvalitetskontroller. Mätningarna av radonexponering är en del av arbetarskyddet och gäller i 10 år.

Verksamhetsutövaren ska utreda de anställdas exponering för radon på områden med hög radonrisk:

Asikkala, Askola, Enontekis, Fredrikshamn, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Hollola, Humppila, Hyvinge, Hämeenkoski, Tavastehus, Iitti, Imatra, Janakkala, Träskända, Kajana, Kangasala, Grankulla, Kitee, Kittilä, Kivijärvi, Kolari, Kotka, Kouvola, Kuhmois, Kärkölä, Lahtis, Lappträsk, Villmanstrand, Lempäälä, Loppi, Lovisa, Luhanka, Luumäki, Miehikkälä, Myrskylä, Mäntsälä, Nastola, Nokia, Orimattila, Padasjoki, Parikkala, Borgnäs, Borgå, Pukkila, Pyttis, Pälkäne, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Savitaipale, Sjundeå, Sodankylä, Taipalsaari, Tammela, Tammerfors, Tohmajärvi, Virolahti, Ylöjärvi

Källa: Finlands strålsäkerhetscentral STUK 23.10 2014

Radon förekommer även på åsområdena i Finland:

Utredning av radonexponeringen ska göras i hela Finland för dem som använder ett visst utrymme, även i arbetsplatser som ligger på åsar och på grus- eller sandformationer med god luftgenomsläpplighet.

Radonhalterna ska även mätas i alla underjordiska arbetsutrymmen där man arbetar permanent.

Verksamhetsutövaren ansvarar överallt i Finland för att gränsvärdena för radonexponering inte överskrids. I offentliga utrymmen är det högsta tillåtna värdet för årsgenomsnittet 400 Bq/m³.

Kundorientering

Individualitet, expertis, tillförlitlighet

Utveckling

Förutsägbarhet, dynamik, fortlöpande lärande

Ansvar

Respekt, etik, samhälle

Kontakt oss

ERA Radontalkoot Landauer Nordic Suomalaista palvelua AAA Luotettava kumppani Sisäilmayhdistys kannattajajäsen