ylabanneri promo
 kundbetjaning

icon puhelin

Vi betjänar vardagar 9.00-16.00

+358 10 323 1000

icon sposti

Kontakta per epost:

forsaljning@suomenradonhallinta.fi

icon yhteys

Be oss ta kontakt eller skicka offertförfrågan:

Kontaktuppgifter och kontakt form

Radon mittauspalvelu

Enligt Strålsäkerhetslagen (592/1991) 45 § bör verksamhetsutövaren utreda radonexponeringen enligt direktiven ST 12.1.

radon haitta alueet

Enligt lagen bör alla offentliga förvaltningars utrymmens radonhalt utredas i städer och orter som finns på listan här under:

Enligt strålningslagen och direktiven ST12.1 förstås med offentliga utrymmen sådana utrymmen, dit även andra personer, än de som arbetarna där, har tillträde. I detta direktiv är offentliga utrymmen bl.a. skolor, daghem, sjukhus, vårdanstalter, stations byggnader, bibliotek, församlings utrymmen och motions-, förenings- och rekreations utrymmen.

Asikkala, Askola, Enontekiö, Hamina, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Hollola, Humppila, Hyvinge, Hämeenkoski, Tavastehus, Iitti, Imatra, Janakkala, Träskända, Kajana, Kangasala, Karjalohja, Grankulla, Kitee, Kittilä, Kivijärvi, Kolari, Kotka, Kouvola, Kuhmoinen, Kärkölä, Lahtis, Lappträsk, Lempäälä, Loppi, Lovisa, Luhanka, Luumäki, Miehikkälä, Mörskom, Mäntsälä, Nastola, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Padasjoki, Parikkala, Borgnäs, Borgå, Pukkila, Pyttis, Pälkäne, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Savitaipale, Taipalsaari, Tammela, Tammerfors, Tohmajärvi, Valtimo, Virolahti, Ylöjärvi

Dessutom krävs en utredning om radonhalterna riksomfattande på:

Alla offentliga förvaltningars utrymmen nationellt som ligger på en ås eller ett läge där luften genomtränger grus- och sandformationer.
Radonhalten bör även mätas i alla under jorden befinnande arbetsutrymmen där man jobbar bestående.

En lagstadgad radonutredning krävs inte på arbetsplatser som inte ligger på dessa områden. Listan på städer och orter med radonproblem uppdateras av Strålsäkerhetscentralen i Finland  (STUK) (senaste listan uppdaterad  2011). Ett tillräckligt regionalt urval och deras mätningsresultat utgör de listade områden. Vi rekommenderar en radonutredning åtminstone i grannkommunerna för att alla områden inte är fullständigt analyserade för problem. Kravet för mätningar angår inte sådana arbetsplatser som på grund av sitt läge, sin struktur eller någon annan orsak säkert inte når en radonhalt på 400 Bq/m³. T.ex.: Arbetsutrymmen och bostäderna som ligger i andra våningen eller högre behöver man vanligen inte mäta skilt.

En oförverkligad utredning av lagen om radonexponering kan leda till uppkomst av lungcancer och därmed möjliga rättsfall och ersättningar för verksamhetsutövaren.

Verksamhetsutövaren bör säkra sig om att radonutredningen är gjord enligt lagen och att giltiga rapporter, exponeringsanmälan och mätningsprotokoll finns.

Maximivärdet för de offentliga förvaltningarnas utrymmens årsgenomsnitt är alltid 400 Bq/m³ oberoende om varsel- eller arbetstiderna.

foretagens matningstjanster

Be om en prislista.

Verksamhets distrikt

radon renovering

Fråga mer

Kontakt formulär

Vänligen fyll i formuläret. Vi kontaktar dig snart.

Powered by BreezingForms
Go to top