×

Change Language

FI EN SV
×
×

Työpaikkojen lakisääteiset radonmittaukset koko Suomessa 

 

Suoritamme toiminnanharjoittajalle velvoitetut radonaltistusmittaukset säteilylain 592/1991/45§: perusteella ja ST12.1/ 2.2.2011 mukaisesti. (Säteilyaltistuksen selvitysvaatimus koskee työpaikat, julkiset tilat, koulut, päiväkodit, sairaalat hoitolaitokset, kirjastot, seurakuntatilat sekä liikunta-, kerho- ja muut harrastetilat radonriskialueilla. Radonmittaukset ovat aina osa työturvallisuutta).

Tilat, joissa työskennellään vähintään 20 tuntia vuodessa (= noin 6 minuuttia päivässä), tulee mitata. Radonmittaus ei yleensä ole tarpeen rakennuksen toisessa tai ylemmissä kerroksissa sijaitsevilla työpaikoilla. Näissä tiloissa radonpitoisuudet ovat yleensä pieniä.

Toiminnanharjoittaja on vastuussa kaikkialla Suomessa, että ST12.1 esitetyt radonaltistuksen toimenpidearvot eivät ylity. Työpaikoilla radonpitoisuuden vuosikeskiarvon enimmäisarvo säännöllisessä työssä on 300 Bq/m³ (Uusi säteilylaki astuu voimaan 15.12.2018). Työpaikan radonmittaukset tulee suorittaa aikavälillä 01.11 – 30.04.

Huom! Radonin mittausvelvoitealueet uuden säteilylain mukaan tulevat olemaan alla listatut kunnat.

 

Kunnat joissa työpaikkojen radonmittaus on pakollinen: (Astuu voimaan 15.12.2018)

Akaa, Asikkala, Askola, Enontekiö, Espoo, Forssa, Hamina, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki,Hollola, Huittinen, Humppila, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Imatra, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joutsa,Jyväskylä, Järvenpää, Kajaani, Kangasala, Karkkila, Kauniainen, Kemijärvi, Kerava, Kirkkonummi, Kitee, Kivijärvi, Kolari, Kotka, Kouvola, Kuhmoinen, Kärkölä, Lahti, Laitila, Lapinjärvi, Lappeenranta, Laukaa, Lemi, Lempäälä, Liperi, Lohja, Loppi, Loviisa, Luhanka, Luumäki, Maarianhamina, Miehikkälä, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Nokia, Nurmes, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Outokumpu, Padasjoki, Parikkala, Parkano, Pirkkala, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Punkalaidun, Pyhtää, Pyhäjärvi, Pälkäne, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Saarijärvi, Saltvik, Sastamala, Savitaipale, Sipoo, Siuntio, Sodankylä, Somero, Suomussalmi, Sysmä, Taipalsaari, Tammela, Tampere, Tohmajärvi, Toivakka, Tuusula, Utsjoki, Valkeakoski, Valtimo, Vantaa, Vesilahti, Virolahti, Ylitornio, Ylöjärvi, Ähtäri, Äänekoski

Kuva 1. Kunnat joissa työpaikkojen radonmittaus on pakollinen (Lähde: STUK)

 

Kokonaisvaltainen radonmittauspalvelu työpaikoille

Valtakunnallinen toimintamme palvelee asiakkaita ainutlaatuisella asiantuntijuudella ja erikoistumisella radoniin. Vahvalla kokemuksellamme varmistamme alan parhaat tietotaidot, sekä mittaus- ja korjausmenetelmät. Toimimme yhteistyössä viranomaistahojen kanssa Suomessa ja kartoitamme osaamistamme säännöllisin koulutuksin. Hoidamme asiakkaidemme radonmittauspalvelut kokonaisvaltaisesti ja kustannustehokkaasti ”Avaimet käteen” periaatteella.

Tutustu yhteistyökumppaneihimme

 

 

Mittausmenetelmällä on Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksyntä ja se on akkreditoitu kansainvälisen ISO 17025 standardin mukaisesti, joka takaa erittäin luotettavan mittaustuloksen.

       

        

Kutsu meidät veloituksettomalle tapaamiselle. 

Varaa asiantuntijakäynti soittamalla asiakaspalveluumme 010 323 1000 tai ottamalla yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Ota yhteyttä

Koulujen radonmittauspalvelut koko Suomessa

Radon mittauspalvelu

Suoritamme toiminnanharjoittajalle velvoitetut radonaltistusmittaukset säteilylain (592/1991) 45§: perusteella ja ST12.1 mukaisesti. 

Säteilyturvakeskus (STUK) on käynnistänyt valtakunnallisen hankkeen syksyllä 2016, jonka tavoitteena on selvittää koulujen sisäilman radonpitoisuuksia ja vähentää oppilaiden ja työntekijöiden altistumista radonille. Erityisesti lapsia kannattaa suojata radonaltistukselta, sillä radonin aiheuttama säteilyannos kertyy koko eliniän ajan ja lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Työnantajalla on velvollisuus selvittää työpaikan sisäilman radonpitoisuus, jos on syytä olettaa, että pitoisuus on korkea. Koulujen radonhankkeessa STUK muistuttaa kuntia ja yksityisiä kouluja tästä velvollisuudesta. Koulujen sisäilman radonmittaus tulee aloitta aikavälillä aikaisintaan marraskuussa. Radonmittauksen kesto on vähintään kaksi kuukautta, joten mittaus tulee aloittaa helmikuun loppuun mennessä. Mittauksilla tunnistetaan ne koulut, joissa on ryhdyttävä toimiin radonaltistuksen vähentämiseksi. Koulujen radonmittausvelvoite koskee peruskoulut, lukiot ja ammattikoulut.

Vastuu radonmittausten käynnistämisestä ja tilaamisesta on toiminnan harjoittajalla: julkisten koulujen mittaamisesta vastaavat kunnat ja yksityisten oppilaitosten mittaamisesta yksityiset toiminnanharjoittajat. Radonmittauksen perusteella Säteilyturvakeskus antaa määräyksen, tarvitseeko tilassa tehdä lisäselvityksiä tai radonkorjauksia.

Sisäilman radonpitoisuus on mitattava kouluissa, joissa on säännöllisessä käytössä osittain tai kokonaan maan pinnan alapuolella olevia työtiloja, jotka sijaitsevat harjulla tai muuten hyvin ilmaa läpäisevällä maaperällä tai jotka sijaitsevat korkean radonpitoisuuden kunnissa.

 

Päiväkotien ja tarhojen lainmukaiset radonmittaukset

Radon mittauspalvelu

Suoritamme toiminnanharjoittajalle velvoitetut radonaltistusmittaukset säteilylain (592/1991) 45§: perusteella ja ST12.1 mukaisesti.Vaatimus koskee lastentarhat, päiväkodit, perhepäivähoitajat sekä, kerho- ja muut harrastetilat punaisilla alueilla.Radonmittaukset ovat aina osa työturvallisuutta ja altistusmittaukset tulee olla työntekijöille tiedotettuna. Annamme myös viranomaishyväksytyt kirjalliset todistukset, mikäli alueella radonmittausvelvollisuudesta voidaan poiketa. 

Radonpitoisuus tulee selvittää alla listatuissa kaupungeissa ja alueilla. Mittauksia valvoo aluehallintovirasto, työsuojeluhallinto, sekä STUK. Mittaukset tulee olla myös voimassa laatu auditointien yhteydessä. Radonaltistusmittaukset ovat osa työsuojelua ja ne ovat voimassa 10 vuotta.

 

 

Asiakaslähtöisyys

Yksilöllisyys, asiantuntevuus, luotettavuus

Kehittyminen

Ennakoivuus, dynaamisuus, jatkuva oppiminen

Vastuullisuus

Kunnioitus, eettisyys, yhteiskunta

Lähetä tiedustelu