Radonpalvelut 1

ylabanneri promo
   

icon puhelin

Asiakaspalvelu, Soita 010 323 1000    

Palvelemme sinua arkisin 8.00-16.00

icon sposti

Ota yhteyttä sähköpostitse:

asiakaspalvelu@suomenradonhallinta.fi 

icon yhteys

Yhteystiedot ja yhteydenotto:

Yhteydenottolomake

vietamme 60pros

Tarja Repo / Aamulehti

TT, Lahti

Suomalaisten tietoisuus radonkaasun haittavaikutuksista on lisääntynyt. Vanhoja asuntoja korjataan ja uusia tehdään turvallisiksi. Silti korjausta tarvittaisiin edelleen noin 60 000 asunnossa.
Kaikissa niissä radonpitoisuus ylittää vanhoille asunnoille asetetun enimmäisrajan 400 becquereliä kuutiometrissä.
- Pientaloja näistä asunnoista on noin 50 000 ja loput kerrostaloasuntoja, kertoo tarkastaja Tuukka Turtiainen Säteilyturvakeskuksesta (Stuk).
Radonkorjauksia on jo tehty karkeasti arvioiden 5 000 asunnossa.


Rakentamismääräysten mukaan työpaikoilla korjauksiin on pakko ryhtyä, jos arvo ylittää 400:n.
Myöskään taloyhtiöissä ja omakotitaloissa enimmäistaso ei saisi ylittyä. Turtiainen kuitenkin huomauttaa, että kyse on suosituksesta.
- Jos kerrostalon alimmissa asunnoissa raja ylittyy ja asukkaat vaativat taloyhtiön kokouksessa radonkorjausta, pitäisin silti aika outona, jos sitä ei tehdä.
Myös terveysviranomainen voi kehottaa taloyhtiötä korjauksiin asukkaiden pyynnöstä terveyshaitan perusteella, mainitsee tarkastaja Olli Holmgren Stukista.
Uusissa asunnoissa enimmäismäärä on 200 becquereliä kuutiometrissä.
Radonriski on vähentynyt Suomessa. Ansio tästä lankeaa Turtiaisen mukaan uusille rakentamismääräyksille, enimmäissuosituksille ja valistukselle. Alalle on myös tullut lisää radonkorjauksia tekeviä yrityksiä.
- Uusia haasteita on kuitenkin edessä. Niitä aiheuttavat matalaenergiatalot, jotka ovat hyvin tiiviitä, Turtiainen huomauttaa.
Stuk järjestää säännöllisesti radontalkoita, joissa mitataan radonpitoisuuksia ja jaetaan tietoa aiheesta. Viime talvena mitattiin radon yli 900 asunnosta PäijätHämeessä, joka kuuluu pahimpiin radonalueisiin. Muita ovat Kymenlaakso, Pirkanmaa ja ItäUusimaa.
PäijätHämeessä lähes joka neljännessä kodissa ylitettiin 400:n enimmäisarvo. Suurin määrä oli huimat 7 120 becquereliä kuutiometrissä.
Jatkossa enimmäisarvo voi tippua 300:aan EU:n uuden direktiivin myötä. Torjunta saa lisäkierroksia myös Stukin valmistelemasta radontoimintasuunnitelmasta, jossa tavoitteena on keuhkosyöpien määrän vähentäminen.

          

logo landauernordic

RadonWay radonkorjaukset

radonway rollup

Palvelemme valtakunnallisesti

 

avainlippu tunnus

Lahetä tiedustelu

Täytä lomake, olemme yhteydessä pikimmiten.

Powered by BreezingForms
Ylös